Buxus sempervirens

Buxus sempervirens

In het Nederlands wordt de buxus soms nog wel palmboompje genoemd, maar de wetenschappelijke naam is normaler. Voluit is die buxus sempervirens, maar we zeggen kortweg buxus of “gewone buxushaag”. Er zijn vele tientallen soorten buxushagen, maar de buxus sempervirens is in ons deel van de wereld het bekendst. In veel tuinen in Nederland en België groeit de Buxus sempervirens.


buxus-sempervirens

Buxus sempervirens

Buxushaag uit Europa

De Buxus sempervirens is de Europese buxus: in het wild komt deze plant in grote delen van ons continent voor. Het is niet de enige Europese buxushaag, een andere bekende is de Buxus balearica, die onder meer op Majorca groeit, maar de Buxus sempervirens heeft de grootste verbreiding. De struik groeit zelfs in zuidelijk Engeland en in de Ardennen, maar is ook te vinden in de Balkanlanden en in Turkije.

In het wild komt de Buxus sempervirens, met z’n wintergroene, ronde bladeren en sterke takken, vooral in gebieden met warm weer en een zeeklimaat voor, maar omdat de plant hier de schaduw opzoekt kan ze ook een koeler klimaat verdragen. In Nederland en Vlaanderen komt de struik niet in het wild voor, maar is ze zeer geschikt voor tuinen. U kunt de buxus bemesten, maar ook zonder moet hij het in ons klimaat gewoon kunnen overleven.


Buxushaag uit Europa

Buxus sempervirens snoeien

De Buxus sempervirens is geen snelle groeier. Het is dan ook niet noodzakelijk de plant vaak te snoeien. Toch zullen de eigenaars van de buxus de heggeschaar graag ter hand nemen, omdat je met buxus knippen zulke mooie resultaten kunt bereiken. De struik kan in prachtige vormen geknipt worden, of gewoon als een statige heg met mooie strakke lijnen.